Posted on / by sofia sofia / in Ανακοινώσεις, Νέα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε σεμινάριο με τίτλο: «Διαχείριση Έργων Αγωγών Μεταφοράς Ύδατος – Γεωπολιτική των Υδατικών Πόρων» από τον κ. Φίλιππο-Μάρκο Σπανίδη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2021-22 του ΔΠΜΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ»

Στις 12 και 19 Ιανουαρίου 2022 και κατά τις ώρες 18:00 – 21:00 θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο με τίτλο: «Διαχείριση Έργων Αγωγών Μεταφοράς Ύδατος – Γεωπολιτική των Υδατικών Πόρων» από τον Δρ. Φίλιππο-Μάρκο Σπανίδη, Project Manager στην ASPROFOS ENGINEERING A.E.

Το Σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 2Χ3=6 ώρες και αντιστοιχεί σε 1 ECTS. Δεν έχει εξέταση και οι φοιτητές που θα το παρακολουθήσουν θα εκπονήσουν ομαδικό θέμα, το οποίο  θα υποβάλλουν στον προσκεκλημένο ομιλητή για σχόλια.

Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του Σεμιναρίου γίνονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2022 στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ: postgrad@hydro.ntua.gr. Σημειώνεται ότι υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που θα το παρακολουθήσουν.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ.

Ο Δρ. Φίλιππος-Μάρκος Σπανίδης του Παντελή είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός του ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Διδάκτωρ του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κατέχει τη θέση του Διευθυντή Έργων (Project Manager) συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING A.E., θυγατρικής της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» Η επιστημονική συμβολή του αποτυπώνεται σε 34 εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Είναι εξωτερικός συνεργάτης-διδάσκων στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Διύλισης, Εμπορίας και Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΜΕΡΟΣ Α. Διαχείριση Έργων Αγωγών Μεταφοράς Ύδατος

o      Θεωρητικό Πλαίσιο Έργων.

o      Φάσεις Έργων.

o      Διαχείριση Έργων (Project Management).

o      Κίνδυνοι Έργων Αγωγών Μεταφοράς νερού.

o      Επιλογή Χάραξης (Route Selection) – Γεωπεριβαλλοντικοί Περιορισμοί (geoenvironmental constraints).

o      Διασταυρώσεις (Crossings).

o      Γεωλογικές, Γεωτεχνικές & Σεισμικές Έρευνες.

o      Καθοδική Προστασία (Cathodic Protection).

o      Απόκτηση γης (Land Acquisition).

o      Ενδιαφερόμενα Μέρη (Stakeholders) – Αδειοδοτήσεις (Permitting).

o      Κατασκευή (Construction).

o      Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (Κατασκευή και Λειτουργία) και Αποκατάσταση Ζώνης Εργασίας (Reinstatement).

o      Κοινωνικές Επιπτώσεις.

o      Ασφάλεια (Safety).

o      Διαχείριση Ακεραιότητας αγωγών (Integrity Management).

o      Βιβλιογραφία – Πηγές.

 

ΜΕΡΟΣ Β. Γεωπολιτική των Υδατικών Πόρων

o      Εισαγωγή στη Γεωπολιτική.

o      Θεωρίες και Σχολές Γεωπολιτικής σκέψης.

o      Γεωπολιτική Διάσταση των Υδατικών Πόρων και Υδροπολιτική.

o      Παράγοντες διαμόρφωσης των Υδατικών Πόρων σε πεδία Γεωπολιτικής αντιπαράθεσης (γεωπεριβαλλοντικοί – υδρολογικοί – ανθρωπογενείς – έλεγχος των θαλασσών).

o      Περιοχές κύριων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων: (α) Αφρική: λεκάνη του Νείλου, (β) Ευρύτερη Μέση Ανατολή και (γ) Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία.

o      Συμπεράσματα.

o      Βιβλιογραφία – Πηγές.