Posted on / by hydropostgra / in Uncategorized

Δ1.3 Εργαστηριακές Μέθοδοι Υγειονομικής Τεχνολογίας

Εργαστηριακές μέθοδοι ανάλυσης παραμέτρων που σχετίζονται με την ποιότητα των υδάτων και την επεξεργασία του πόσιμου νερού και των λυμάτων. Παρουσίαση μεθόδων και εκτέλεση αναλύσεων στο εργαστήριο από τους φοιτητές, όπως μέτρηση στερεών, θολότητας μέτρηση βιοχημικής και χημικής απαίτησης οξυγόνου, προσδιορισμός ολικού και αμμωνιακού αζώτου, μέτρηση νιτρικών και νιτρωδών, ολικού και διαλυτού φωσφόρου. Ισοζύγια μάζας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ).Προσδιορισμός της ενεργότηταςετεροτροφικών και αυτοτροφικών βακτηριδίων χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους μέτρησης της ταχύτητας αποξυγόνωσης, της ταχύτητας απομάκρυνσης αμμωνίας και της ταχύτητας απονιτροποίησης. Χρήση της ταχύτητας αποξυγόνωσης για τον χαρακτηρισμό των λυμάτων ανάλογα με την βιοδιασπασιμότητά τους. Μικροσκοπική παρατήρηση ενεργού ιλύος για την αναγνώριση πρωτοζώων, νηματοειδών βακτηριδίων και συσσωματούμενων βακτηριδίων. Εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Θέσεις, συχνότητα και μέθοδοι δειγματοληψιών, απαιτούμενoς εργαστηριακός εξοπλισμός για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας ΕΕΛ. Το μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

  1. Παρακολούθηση συμβατικών παραμέτρων ποιότητας νερού και λυμάτων, αρχές μεθόδων και περιορισμοί: Προσδιορισμός στερεών και θολότητας, Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD), μέτρηση οργανικού φορτίου ως ΒOD, προσδιορισμός συνηθέστερων μορφών αζώτου και φωσφόρου στα λύματα και σε ΕΕΛ, Ισοζύγιο στερεών, COD, αζώτου και φωσφόρου σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
  2. Βιολογικές μέθοδοι χαρακτηρισμού λυμάτων και βακτηρίων σε ΕΕΛ: Προσδιορισμός κλασμάτων οργανικής ύλης στα λύματα με βιολογικές μεθόδους. Βιολογική μέθοδος μέτρησης ταχύτητας απονιτροποίησης. Προσδιορισμός της τοξικότητας των λυμάτων σε ετεροτροφικά και αυτοτροφικά βακτηρίδια χρησιμοποιώντας τις βιολογικές μεθόδους μέτρησης ταχύτητας αποξυγόνωσης και της μέτρησης της ταχύτητας απομάκρυνσης αμμωνίας.Επίδειξη μικροσκοπικής μεθόδου για των χαρακτηρισμό των νηματοειδών βακτηρίων σε συστήματα ενεργού ιλύος.
  3. Εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας ΕΕΛ. Νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στο σχεδιασμό και παρακολούθηση της λειτουργίας ΕΕΛ. Σκοπός αναλύσεων σε ΕΕΛ (έλεγχος, βελτιστοποίηση, αντιμετώπιση προβλημάτων, δημιουργία αρχείου). Θέσεις, συχνότητα και μέθοδος δειγματοληψιών. Aπαιτούμενoς εργαστηριακός εξοπλισμός.