Posted on / by hydropostgra / in Uncategorized

Α2.1 Αντιμετώπιση και Διαχείριση Πλημμυρικού Κινδύνου – Αντιπλημμυρική Προστασία

Η αντιμετώπιση και διαχείριση των πλημμυρών πραγματοποιείται με κατάλληλα έργα και μέτρα που έχουν ως στόχο τον περιορισμό του κινδύνου που ενέχουν και των σημαντικών επιπτώσεων που προκαλούν.  Στην αρχή του μαθήματος, γίνεται εισαγωγή στις πλημμύρες, τις κατηγορίες τους και το φυσικό πλαίσιο που τις διέπει. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι υδρολογικές διεργασίες, όπως η εκτίμηση των απωλειών και ο μηχανισμός βροχής – απορροής, αναπτύσσονται προχωρημένες πιθανοτικές προσεγγίσεις και παρουσιάζονται το λογισμικό HEC και η υδρολογική διόδευση πλημμύρας. Ακολουθεί η περιγραφή των μεθόδων εκτίμησης και πρόγνωσης πλημμυρών επικεντρώνοντας στα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών, καθώς και των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου. Η κριτική παρουσίαση της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου αναπτύσσεται διεξοδικά. Περιγράφονται αναλυτικά τα  παραδοσιακά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που περιλαμβάνουν τα έργα ορεινής κοίτης, τα έργα εκτροπής, τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα διευθέτησης ροής και τονίζονται τα έργα περιβαλλοντικής (φυσικής) διαχείρισης πλημμυρών αναλύοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις εφαρμογής. Τέλος, πραγματοποιείται μια ολοκληρωμένη εφαρμογή υδρολογικής-υδραυλικής προσομοίωσης με ελεύθερο λογισμικό. Η διάρθρωση του μαθήματος έχει ως εξής:

  1. Εισαγωγή στις πλημμύρες.
  2. Υδρολογία πλημμυρών. Πολυκριτηριακή ανάλυση για τον προσδιορισμό ευάλωτων σε πλημμύρες περιοχών.
  3. Αντιμετώπιση πλημμυρών και πλημμυρικού κινδύνου.
  4. Μέτρα και έργα προστασίας πλημμυρών – Υδρολογικός σχεδιασμός. Έργα εκτροπής.
  5. Εκτίμηση και πρόγνωση πλημμυρών και Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών (ΣΕΠΠ).
  6. Νέες τεχνολογίες στην εκτίμηση της κατακρήμνισης για τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου και πλημμύρες ταχείας απόκρισης.
  7. Εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου. Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου.
  8. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ορεινής κοίτηςκαι έργα διευθέτησης ροής. Έργα περιβαλλοντικής (φυσικής) διαχείρισης πλημμυρών.
  9. Ολοκληρωμένη εφαρμογή υδρολογικής-υδραυλικής προσομοίωσης με ελεύθερο λογισμικό.